Armoedeaanpak in Rotterdam & Week tegen Kindermishandeling

Op 6 basisscholen begint een proef met een medewerker kansengelijkheid, om meer arme Rotterdammers met jonge kinderen te bereiken. Vanaf 15 t/m 20 november wordt er extra aandacht besteedt aan kindermishandeling tijdens de Week van de Kindermishandeling.


Armoedeaanpak op basisscholen

Op 6 basisscholen begint een proef met een medewerker kansengelijkheid, om meer arme Rotterdammers met jonge kinderen te bereiken. Ook komt er op alle scholen meer aandacht voor de extraatjes die er zijn in Rotterdam.

De medewerker kansengelijkheid herkent de signalen en gaat met kinderen en ouders in gesprek over de mogelijkheden om hun financiële situatie te verbeteren. De proef met de medewerkers kansengelijkheid start op 6 scholen, van drie verschillende schoolbesturen verspreid over de stad. De proef is een initiatief van de RVKO – Rotterdamse vereniging voor Katholiek onderwijs – en duurt 1 schooljaar. De gemeente betaalt deze proef.

Ondersteuning bij geldzorgen

Jeanne van Berkel, ​medewerker kansengelijkheid: ‘Het gesprek aangaan met kwetsbare ouders is vaak lastig, of wordt als lastig ervaren. Ik hoop dat we in dit jaar de school en het team van leerkrachten kunnen helpen om armoede beter te herkennen en aan te pakken. En dat de school meer oog heeft en meer begrip toont. Want armoede kan iedereen overkomen.’

De medewerkers kansengelijkheid zitten 1 dag per week op school. Zij helpen bij het aanvragen van kindgebonden regelingen, geven financiële adviezen aan ouders en organiseren bijeenkomsten met andere organisaties in de wijk. Zo komt er sneller ondersteuning bij geldzorgen.

Alle extraatjes van de gemeente voor Rotterdammers met een krappe beurs zijn te vinden op Extraatje010.

Bron: Gemeente Rotterdam


Week tegen Kindermishandeling

Kindermishandeling is een complex en hardnekkig probleem. Zo groeit in circa 3 procent van alle kinderen op in onveilige gezinssituaties. Samen hebben we een belangrijke verantwoordelijkheid om de veiligheid van deze kinderen te vergroten. In de Week tegen Kindermishandeling wordt niet alleen aandacht gevraagd voor de aard en omvang van het probleem, maar vooral ook voor wat we kunnen doen om de aanpak van kindermishandeling te versterken.

We doen dit door te leren van ervaringsverhalen van professionals, ouders en kinderen. Door inspiratie te halen uit hun ervaringen, ervan te leren en door te kijken hoe we deze inzichten optimaal kunnen benutten, werken we er samen aan dat steeds meer kinderen veilig, gezond en kansrijk kunnen opgroeien.

Ondanks vele campagnes, interventies en beschikbare kennis blijft het aantal slachtoffers van kindermishandeling te hoog. En toch is onze gezamenlijke inzet meer dan de moeite waard, omdat we het er allemaal over eens zijn dat elk kind recht heeft op een veilig thuis!

Over welke vormen van kindermishandeling gaat de Week?

De ervaringsverhalen en activiteiten in de Week kunnen betrekking hebben op alle vormen van kindermishandeling, of het nu verwaarlozing, mishandeling of seksueel misbruik betreft. Of dat kinderen getuige zijn van huiselijk geweld. 

Wat gebeurt er in de Week?

Tijdens de Week van 15 t/m 21 november en in aanloop ernaartoe, komen diverse ervaringsdeskundigen aan het woord. Zij delen ervaringen die aanzetten tot denken en vragen om duiding, waarbij wordt gekeken naar wat de ervaringsdeskundigen heeft geholpen, hoe dat komt én wat we daarvan kunnen leren.

Daarnaast vinden diverse activiteiten plaats tijdens de Week. De activiteiten worden op lokaal niveau georganiseerd door uiteenlopende organisaties die contact hebben met kinderen en ouders. Zij laten bijvoorbeeld zien hoe zij omgaan met vermoedens van kindermishandeling. Of ze gaan in gesprek met elkaar en anderen over dilemma’s en wisselden ervaringen uit.

Tijdens de Week is er ook aandacht via een (social media) campagne voor het thema ‘… dichterbij dan je denkt’, ervaringsverhalen en de activiteiten.

Bron: Week tegen Kindermishandeling